117 csatornafedlapot és 475 víznyelőrácsot loptak el tavaly az utakról

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: FCSM)
A színesfémfelvevő-helyeknek tilos bevenni, mégis sorozatban lopják a csatornafedlapokat és víznyelő rácsokat az utakról. A jelentős veszélyhelyzetet teremtő tolvajok egy csoportját kézre kerítő 12 rendőrt jutalomban részesítette a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) – tudatta szerkesztőségünkkel a társaság.

A rendőrség és az FCSM régóta együttműködik a fedlaplopások visszaszorításában. A tolvajok komoly veszélyhelyzetet idéznek elő az otthagyott tátongó lyukakkal. Egy fedlap alatt akár 7-8 méteres mélység is húzódhat. A fedlapok jelentős része  az úttesten, vagy gyalogátkelők közelében helyezkedik el, tehát sötétben az arra közlekedő autók vagy járókelők könnyen súlyos balesetet szenvedhetnek.

A színesfémfelvevő helyeknek tilos bevenni a közszolgáltatók nevével fémjelzett fedlapokat, a bűnözők mégis folyton próbálkoznak az értékesítésükkel. Két-három ezer forintért kockáztatják embertársaink épségét és a saját szabadságukat. A közlekedés biztonságát veszélyeztető fedlaplopás ugyanis bűncselekménynek számít, amelyet három év szabadságvesztéssel is büntethetnek. Végzetes tragédia esetén, akár 15 évet is kaphatnak a tolvajok.

Tavaly 117 fedlapot és 475 víznyelőrácsot vittek el Budapest utcáiról. Az FCSM kára meghaladja a 20 millió forintot. A gépjárműforgalom során megkopott fedlapokat nem lehet újakkal pótolni, mivel a régi megkopott keretbe az új fedlap nem illeszkedik tökéletesen és kibillenhet. Ezért minden esetben a kerettel együtt kell pótolni a fedlapot, mely jelentősen megnöveli a költségeket.
 
A Csatornázási Művek központi ügyelete a bejelentéstől számítva átlagosan egy órán belül ideiglenesen elhárítja a veszélyhelyzetet, de ez idő alatt is komoly balesetek történhetnek. Az FCSM az ingyenesen hívható 80/455-000 zöld számon várja a lakossági bejelentéseket, mert így nemcsak rövid időn belül tud gondoskodni a pótlásról, hanem sokszor még forró nyomon indulhatnak el a rendőrök a bűnözők kézre kerítéséért.

Az FCSM a napokban 12 rendőrnek fejezte ki köszönetét a gyors és sikeres felderítésekért.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek