Online közösségépítés a Józsefvárosban

Oszd meg másokkal!

Elindultak a Józsefváros negyedei alapján életre hívott Én is itt lakom! szomszédsági csoportok. 

A csoportok indulásának alapja egy három évvel ezelőtti nézeteltérés a lakosság és az önkormányzat vezetése között. 2016 januárjában a városvezetés levélben kereste meg a Szigony utca lakóit, hogy mit szólnának ahhoz, ha átneveznék az utcát Simonyi Károly utcának. A lakók többségének természetesen nem tetszett az ötlet. Az egyik lakó megkeresése nyomán elindítottuk a szervezett lakossági ellenállást. Ennek része volt egy tiltakozó aláírásgyűjtés, egy a Szigony utca nevének levédésére vonatkozó képviselő-testületi előterjesztés és legfontosabb elemként a mai Szigony és Corvin negyed - Én is itt lakom! szomszédsági csoport alapját képző Tiltakozunk a Szigony utca átnevezése ellen! Facebook csoport. A lakossági ellenállás sikeresnek bizonyult, a városvezetés meghátrált. A csoportban elkezdett kialakulni egy kisebb közösség, főként a Szigony utcában és környékén élőkből, így átalakultunk szomszédsági csoporttá, ahol megbeszélhetjük a környéken tapasztaltakat, ügyes-bajos dolgokat és persze a helyi közügyeket is.

Mára már Józsefváros egészét lefedik a szomszédsági csoportok. Másodjára a lakóhelyemet is adó Magdolna és Orczy negyed - Én is itt lakom! csoportot hoztam létre a Kálvária téren és környéken élő ismerőseimmel. Itt azonban nem utcaátnevezési szándék miatt, hanem a környék jobbítása és a közösségépítés céljából vágtunk bele. Az eddigi tapasztalatok jók, de még bőven van hova fejlődnie a csoportnak.

Az első két csoport sikerein felbuzdulva alapítottam meg sorban a Csarnok és Népszínház negyed - Én is itt lakom!, Palotanegyed - Én is itt lakom!, Tisztviselőtelep és Kolónia - Én is itt lakom!, és a Százados negyed és Kerepesdűlő - Én is itt lakom! szomszédsági csoportokat. Mivel nem egyszerre indultak, így az egyes csoportok létszáma látványosan eltér egymástól.

A csoportok fő célja és feladata a közösségépítés és a közszolgálat. Minden józsefvárosit bátorítok arra, hogy lépjen be a lakóhelyének megfelelő szomszédsági csoportba (kattintson a csoport nevére). Tájékozódjanak és osszák meg gondolataikat közeli és kevésbé közeli szomszédjaikkal.

Camara-Bereczki Ferenc Miklós, a csoportok alapítója

(A cikk szerzője a Józsefvárosi Szocialisták elnökségi tagja. - a Szerk.)

Mit szólsz hozzá?