Martsa Műterem és Művészkert

1084 Budapest, József u. 37. | +36-30-436-8389 | https://www.martsamuterem.hu
Desktop

Petíció a József utcai Martsa Műterem és Művészkert környezete védelmében

A Martsa Műterem és Művészkert Józsefvárosban, az ún. Csarnok-negyedben található. Az épület a hajdani Seenger-kőfaragók tulajdonában volt: utcafronti része lakóépületként, belső udvari helyiségei műhelyként és irodaként funkcionáltak. Ez utóbbiakat adták később, a kőfaragó üzem elköltözése után, művészeknek bérbe. Az 1900-as évek elejétől a magyar szobrászok több nemzedéke dolgozott itt, 1949-től a Martsa-művészcsalád tagjai élnek itt.  A ház 2011 óta védett.

A műterem ma is él, működik, sokoldalúan igyekszünk fenntartani a művészeti életet. Tanfolyamokat, előadásokat tartunk, képviselve eleink szellemét: a művészet legyen közösségi ténykedés. Előzetes megbeszélés után műteremvezetéssel, vetített képes előadással állunk a látogatók rendelkezésére, amennyiben kíváncsiak egy százévesnél is idősebb műterem életére, múltjára. Természetesen a kortárs alkotások megvásárolhatók, és rendelhetők. A régi művészek alkotásai csak a duplikátok erejéig vásárolhatók, de bronz, illetve kerámia másolatok készítése lehetséges.  Mindemellett a hagyaték gondozása kapcsán igyekszünk az ide látogatóknak kisebb, a műtermeket idéző, saját készítésű emléktárgyakat (kerámia, hűtőmágnes, jelvény, képeslap, bögre, kiadvány, stb.) kínálni, hiszen utazásainkból tudjuk, jó érzés egy érdekes helyről valami kis aprósággal távozni, nekünk pedig minden támogatás a fennmaradásunkat szolgálja.

A Martsa Műhely a jogutódok engedélyével készít másolatokat, illetve olyan tárgyakat, melyek egy aktuális eseményhez kapcsolódva a Martsa-hagyaték népszerűsítését szolgálják.

Az 1950-es évektől, amikor a területet a háborús bombázások nyomán törmelék és téglahalmok fedték, a fiatal Martsa-házaspár nagy lelkesedéssel fogott a kert rendezéséhez. Az egyik leomlott épületrész (jelzett!) tégláiból, a hajdani sínpár nyomvonala mellett alakították ki az utat, a törmeléket elplanírozták, az ösvény mellé növényeket ültettek. A nagyszülők is besegítettek, ide is, oda is facsemeték kerültek. A festőművész fiatalasszony élvezettel ültette tele színes virágokkal a romos kertet, de a ház többi lakója is muskátlikkal díszítette a balkonját. Az évtizedek alatt a csemeték hatalmas fákká nőttek, egy szélárnyékos zugban még a fügefa is erőre kapott. Mára különleges növénytársulás alakult itt ki, mely enyhet ad a nyári hőség idején, árnyékot a tűző nap ellen. A városi madarak rendszeresen járnak a kőfaragókról ránk maradt itatóhoz, macskák lustálkodnak a kerítés tetején, időnként különleges lepkék is megtelepednek a bokrokon. A falakra vadszőlő, borostyán fut, tavasszal rózsaszín virágokat hoz a klemátisz, később a japánakác teríti be arany szőnyeggel a kertet. Másutt a lila akác, a narancsvörös trombitafolyondár ékesíti a romantikus kőkerítést. A szürreális virágzatú bangita majd minden látogatónkat meglepi: mintha a díszhagyma lila bugája a hortenzia fehér szirmaival egy hatalmas bokorban egyesülne.

Az éghajlatváltozás nyomon követhető a kert élővilágában is. Jó egy évtizeddel ezelőtt, Pesti László építész technikus, a Népliget városvédője írta össze kertünk növényeit. Manapság ezeknek már csak egy része él itt, más, a mostani időjárást jobban kedvelő növények vették át az uralmat.

Állandó kiállítások:

  • Ferenczy Béni emléksarok
  • Martsa Alajos tárgyaiból
  • Martsa István szobrai és érmei
  • Megmaradt emlékek a kőfaragó időkből
  • M. Szűcs Ilona festőműterem
  • Néprajzi gyűjtemény

Földszint, hátsó udvar. A kert bejárata a kapufolyosóval szemben, a keramitos udvaron túl, a fal mögött található. (Kérjük, az emeletre ne menjenek föl!)

Nyitvatartás:

A kert és a műtermek csak előzetes (telefonon, személyesen vagy e-mailen történő) megbeszéléssel, illetve szervezett csoportokkal látogatható.

További információk:

Parkolás:utcán fizetős

Kapcsolat:

Kapcsolattartó:Martsa Piroska szobrászrestaurátor művész, műteremvezető
Telefon:+36-30-436-8389
Email:martsamuterem@gmail.com
Honlap:https://www.martsamuterem.hu
Facebook:https://www.facebook.com/Martsa-M%C5%B1terem-%C3%A9s-M%C5%B1v%C3%A9szkert-294649...
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek