Totalcar: hibásak a metrópótló buszok

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: Totalcar)

Nem alkalmas közlekedésre az új magyar metrópótló busz - írja a Totalcar.

A BKV összesen 300 darab autóbuszt szeretett volna beszerezni, hogy ellássa a 3-as metró felújítása idején a pótlást. A közbeszerzést az Ikarus Egyedi Autóbuszgyártó Kft. nyerte el a csuklós Modulo M168D típussal, összesen 15,372 milliárd forint összértékben. A cég nem gyártotta le időben a megrendelt buszokat, ráadásul a buszok meg is drágultak: darabja 85,4 millió helyett 86,26 millióba kerül. 

Eddig öt buszt vett át a BKV, de eddig azok sem szállíthattak utasokat. A múlt hétvégén elkezdődtek a forgalmi tesztek, pedig korábban Szedlmajer László, a BKV autóbusz- és trolibusz-üzemeltetési vezérigazgató-helyettese nem engedte az új járműveket forgalomba addig, amíg a gyártó ki nem javítja az autóbuszok konstrukciós és műszaki hibáit.

Az Ikarus Egyedi Kft. mérnökei ugyanis a sorozatgyártás megkezdése előtt áttervezték az eredetileg 18,75 méter hosszú buszt: könnyíteni kellett a súlyán, amit úgy oldottak meg, hogy a csukló után kivágtak a vázszerkezetből összesen 613 millimétert, így instabilak lettek a buszok, hajlamosak a becsuklásra. Biztonsági okokból annyira lekorlátozták a buszok teljesítményét, hogy azzal szinte használhatatlanná váltak a normál forgalomban - írja a Totalcar.

A VEKE tapasztalata nagyon rossz a 7-es vonalon forgalomba állt első M168d-vel kapcsolatban. A kanyarokban és sávváltásoknál a jármű hajlamos a dülöngélésre, menet közben állandóan szintez, felemeli és leengedi a légrugókat, az úthibáknál kellemetlenül rázkódik. Az utastér elosztása rosszabb, mint a hosszabb verzióé, sok az akadály és a holt tér, szűkek az átjárók. A DAF-motor hangos és kellemetlenül meleg van a környezetében - írja a portál.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?