Felújították: meg lehet nézni a gyászhintót, amin Teleki holttestét is vitték a temetésre

Oszd meg másokkal!

Desktop
A felújított hintó (forrás: Kapusi Zoltán / Nemzeti Örökség Intézete)

Június 24-én, a múzeumok éjszakáján állítják ki azt a gyászhintót, ami 1928 és 1932 között készült a főváros megrendelésére abból a célból, hogy a legmagasabb szintű állami dísztemetésekre megfelelő hintó álljon rendelkezésre. Ezen szállították végső nyughelyére Apponyi, Gömbös, Teleki holttestét is. 

Az Apponyi-hintó gróf Apponyi Albertről kapta nevét, mivel ő volt az első, akit ezzel temettek. A világ második legnagyobb díszgyászhintójaként tartják számon. 

A kocsi a Magdolna utcában működött Misura kocsigyárban készült. A felvidéki Misura Mihály fiatal kovácslegényként, legendája szerint egy üllővel a hóna alatt érkezett a Budapestre még a XIX. század végén Árva megyéből, hogy aztán hamarosan saját üzeme legyen. Az első világháború után autókarosszériákat is gyártottak itt. A '30-as években lassan tönkremenő gyár utolsó fogatos kocsija volt ez.

A hintót az 1960-as évek elején egy falusi pajtában találták meg, majd 1963-ban a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tulajdonába került, annak raktárában állt. 

Fél év alatt, 8 millió forintból restaurálták. Néhány napja  a Fiumei Úti Sírkertben, egy erre a célra épített üvegpavilonban áll. 

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) múzeumok éjszakájához kapcsolódó programjait az Apponyi-hintó bemutatása nyitja, majd az intézet hagyományos tematikus sétáin lehet részt venni. Sötétedéskor a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató felfedezettjei adnak koncertet, miközben a temető mauzóleumait fényfestéssel díszítik.

A Kegyeleti Múzeumban Major Kamill festő és grafikusművész képeiből nyílik majd kiállítás a múzeumok éjszakáján, és ekkor indul a NÖRI klub is.

 (forrás: Kapusi Zoltán / Nemzeti Örökség Intézete)

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek