Uccu nyóc

Desktop

Rekkenő hőség, szikrázó napsütés várta a minap az érdeklődőket a Mátyás térre. Vendégségbe mehettünk. Házigazdánk Varga Attila, az Uccu önkéntese mindent megtett, hogy jól érezzük magunkat. A sokat szidott nyolcadik kerület egy sokak által „bűntanyának” titulált, romák lakta környékét, kultúráját ismerhettük meg egy rövid séta keretében.

Több városi séta témája a Józsefváros. Ez egy kicsit más volt, mint amiken részt vettem. Évek óta ismerteti a középiskolásokat Attila a cigányok kultúrájával, történelmével. Most felnőtteket kísért. Nem irigyeltem. Bennünk jobban élnek az évtizedek óta „sulykolt” előítéletek és a média hatása. Nehezebben fogadjuk be azt, amit nem ismerünk. Rosszul is elsülhetett volna a másfél óra, ha nem csatlakozik a csoporthoz Bogdán Péter tanár újságíró. Remekül kiegészítették egymást vezetőkkel. Kettőjüknek köszönhetjük, hogy jól éreztük magunkat.

Tudta Ön, hogy a Mátyás téren állt a kerület első gyógyszertára és itt nézheti meg az „elvetélt álmok” terveit a Gallery 8-ban?  Az 1838-as nagy árvíz utáni helyreállítási munkák nagy részét az ide betelepített cigány lakosság végezte. Így költöztek a térre. Munkát kaptak, belakták. Biztos sokan dolgoztak az itt állt kötszergyárban, aminek szomszédságában volt a patika. Ma már egyiket sem találja, megszűntek. Emléküket csak egy időszakosan nyitva tartó pici múzeum őrzi. A történelem viharai a Józsefvárost sem kímélték. A lakosság kicserélődött ugyanúgy, mint máshol a fővárosban. Volt, hogy önként, volt, hogy „állami támogatással” de cserélődött, átalakult.

Legújabb korunkban a Magdolna project hagyott nyomot rajta. Születtek szép tervek, melyek célja az itt és a fővárosban élő romák kultúráját, életét lett volna hivatott bemutatni. A Gallery 8 falain igazán érdekes terveket láthattunk. Ezek itt a Józsefvárosban nem valósulhattak meg. Egy kivétel azonban akadt. Jó messze azoktól, akiknek „szánták” még ebben az évben nyílik meg a Roma Múzeum, a Kreatív FROKK Nagytétényben. Nem ott, ahol a budapesti roma lakosság 20%-a él!

A Mátyás téri álmok után utunkat a Napház - a régi Nap mozi- felé folytatjuk. Itt működött annak idején a roma diszkó, ahonnan nem nézték ki a cigány fiatalokat, de a nem cigányok is nagyon jókat bulizhattak a ma már üresen álló épületben. Kicsit távolabb áll a Reményi Ede Cigányzenész Szövetség kicsi üzlete.  Bemenni nem tudtunk, de Attila elmondja, hogy kettős feladatot lát el, a munka nélkül maradt cigányzenészek itt tanulják meg a hangszerjavítást és készítést.

Utunkat a Teleki téren a Lujza utca sarkán a Ráció C előtt fejeztük be, mielőtt visszatértünk volna az indulásunk helyére. Szomorú volt hallani, hogy a 2010-es bezárással megszűnt Magyarországon a roma rádiózás. Mára csak a Rádió Q-nak és a Tilos Rádiónak van heti 1-1,5 órás roma adása. 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek