TELT HÁZ /Irodalmi Kávéház / Vendég: Varró Dániel

Programot feltöltötte:
ittlakunk.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

A havonta jelentkező Irodalmi Kávéház januári vendége Varró Dániel lesz, aki József Attila-díjas költő, műfordító.

Moderátor: Köleséri Sándor

Az esemény ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges privát üzenetben a kávézó Facebook oldalán.
A beszélgetés ideje alatt a forró italok kiszolgálása (kávé-, és teafajták, forró csokik, stb.) szünetel. Ajánlott érkezés a kezdés előtt fél órával, a pultnál való sorban állás elkerülése és a helyfoglalás miatt. Rendelést csak 17.45-ig tudunk felvenni. 

ÉLETRAJZ: 

Varró Dániel a fiatal költőgeneráció kiemelkedő alakja, akiért szerteágazó alkotótevékenysége és egyedi humora miatt a kritika és a közönség egyszerre rajong. A formának és a paródiának egyaránt mestere; számos műfajban megmutatta már a tehetségét a hazai közönség előtt: versek, gyermekversek, színdarabok valamint műfordítások fűződnek a nevéhez. Munkássága utánozhatatlan stílust, frissességet és modernitást hozott a XXI. század magyar irodalmába.
Varró Dániel 1977. szeptember 11-én született Budapesten. Első verseit 12 éves korában írta. Egyetemre az ELTE-BTK magyar–angol szakára járt.
Versei és műfordításai már fiatal kora óta jelennek meg különböző folyóiratokban és irodalmi újságokban. Önálló kötetei mellett – melyből az elsőt, a Bögre Azúrt 1999-ben adták ki- több könyvnél mint társszerző közreműködött. A Túl a Maszat-hegyen c. verses meseregénye 2003-ban került az olvasóközönség elé, míg a Szívdesszert 2007-ben. Gyermekének születése ihlette a negyedik, Akinek a lába hatos – korszerű mondókák kisbabáknak c. kötetét és folytatását, az Akinek a foga kijött - Még korszerűbb mondókák kevésbé kis babáknak címűt 2011-ben.
Színházba járók is gyakran találkozhatnak a nevével, hiszen több budapesti és vidéki színház műsorában szerepel, mint drámaíró, műfordító. 1999 óta a József Attila Kör (JAK), 2005 óta a Szépírók Társasága, 2008 óta pedig a MAOE tagja.

ELISMERÉSEK:

- Győri Könyvszalon alkotói díja, 2011
- Holmi versfordítói pályázat megosztott első díja, 2010
- Színikritikusok díja – Legjobb új magyar dráma, 2008/2009
- Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt, 2007
- József Attila-díj, 2005
- Fitz József-könyvdíj (a könyvtárosok közönségdíja), 2004
- Az Év Gyermekkönyve díj, 2004
- Gundel művészeti díj, 2004
- Bárka díj, 2003
- Petőfi-díj, 2003
- Az Országos Színházi Találkozó különdíja (a Kés a tyúkban fordításáért), 2000
- Új Magyar Hangjáték Díj, 2000
- Bródy Sándor-díj, 1999
- Holmi Versfordítás-pályázat 3. díj, 1996
 

Címkék: 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?