Szükség-helyzetek – az ombudsman a fővárosi nyilvános WC-k hiányáról

Oszd meg másokkal!

Desktop
Ilyenből kéne sokkal több Budapestre
Ilyenből kéne sokkal több Budapestre
Az alapvető jogok biztosa szerint aggályos, hogy miközben szankciók fenyegetik azt, aki alapvető biológiai szükségleteit közterületen végzi el, a fővárosban nincs elegendő hozzáférhető és valóban használható illemhely – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Az alapvető jogok biztosánál egy panaszbeadvány sérelmezte a fővárosban mindenki számára elérhető, hozzáférhető nyilvános illemhelyek hiányát és a vélelmezetten ezek fenntartására kötelezett önkormányzatok mulasztását. A panaszos hozzátette, hogy nem csak az utcán élő hajléktalanokat, hanem valamennyi fővárosi lakost, járókelőt érintő, turisztikai szempontból is kiemelkedő jelentőségű kérdésről, a közterületek rendeltetésszerű használata érdekében mindenki számára elérhető megoldások biztosításáról, és a köztisztaság megóvásáról van szó.

Az ombudsmani vizsgálat során megkeresték a Fővárosi Csatornázási Műveket (FCSM), ahonnan azt a választ kapták, hogy 51 illemhelyet működtetnek Budapesten, ezek a főbb közlekedési csomópontoknál és a turisták által látogatott nevezetességek környékén vannak.

A főpolgármester pedig azt emelte ki válaszában, hogy az üzemképes illemhelyek működtetéséből származó évente mintegy 180 milliós bevétel nem fedezi a meglévők üzemeltetését sem. Budapesten nemcsak az FCSM működtet nyilvános illemhelyeket, hanem kerületi önkormányzatok és egyéni vállalkozók is, ezért pontos számokat a Főpolgármesteri Hivatal sem ismer.

Hét kerületben nincs is nyilvános illemhely, a legtöbb pedig a VIII., a XI. és a XII. található (négy, öt és hat darab), a többi kerületben pedig általában egy-kettő működik.

Kiderült az is, hogy köztisztasági szabálysértés miatt 2015-ben 38 esetben tettek feljelentést és emiatt összesen 880 ezer forintnyi értékben szabtak ki helyszíni bírságot.

Székely László megállapította, hogy a nyilvános illemhelyek üzemeltetésére vonatkozó jogszabályi kötelezettségek és garanciális elemek hiányosságai sértik az emberi méltósághoz való jogot és a jogbiztonság követelményét. Még az sem egyértelmű, hogy a nyilvános illemhelyek üzemeltetése pontosan mely szerv feladata, így a jogbiztonság is sérül.

Az ombudsman ezért felkérte a belügyminisztert, hogy vizsgálja felül a jogi szabályozást, fontolja meg a módosítás lehetőségét. A főpolgármestert pedig arra kérte, fontolja meg, hogy a főváros önként vállalt önkormányzati feladatnak tekintse nyilvános illemhelyek üzemeltetését.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek